Lumea vazuta de sus

Pe un acoperis, in mijlocul orasului, noaptea. Zgomote, lumini si cladiri. Dar vazute altfel. Mi-a luat niste minute sa pun in ordine Televiziunea, cu Inter-ul si podul Basarab. Dar aerul era altul. Vantul batea destul de puternic incat sa miste copacii si sa-mi intre parul in ochi. O minunata senzatie de libertate.

O fereastra prin care se vad norii mult mai aproape. Un cer albastru, soare si liniste.

Un astronaut care a zburat in spatiu de mai multe ori. Un om care spune absolut nonsalant ca merge la scuba cu un tip pe nume Buzz Aldrin… Si eu in aceeasi incapere cu el. La distanta de un om de omul care a fost pe luna. Guion Bluford a vazut lumea de sus, de unde se vad doar formele geologice. Unde nu exista nimic ciudat, extraterestri si alte asemenea. Aici pe pamanat, insa, exista un discurs de la NASA, pe care omul l-a respectat cu sfintenie.

N-a spus niciodata „Houston, we have a problem” si nici nu se glumeste pe tema asta acolo, pentru ca a fost o situatie grava. Din filmele americane pare ca a ramas un fel de gluma. Nu e. Guion Bluford n-a studiat din scoarta in scoarta; la pregatirea teoretica pentru spatiu s-a bucurat ca nu se dadeau teste. Dar si-a dorit sa ajunga astronaut. Si personalitatea lui a fost compatibila cu ce cautau cei de la NASA. A invatat sa foloseasca toaleta din nava spatiala si stie ca cel mai rau lucru in spatiu este sa nu functioneze wc-ul. Pe luna, astronautii aveau pungi. Buzz a rezolvat problema fix pe scara modulului (am vazut intr-un documentar). Acolo sus, umorul pune limita de viteza la 17.600 miles/hour si semn „for sale” pe un satelit stricat.

Tot in spatiu, Guion a invatat ca pachetul cu capsuni contine chiar capsuni, odata ce l-ai hidratat. Pana atunci… „it doesn’t look like strawberries”. Si cand dormi, te prinzi bine cu velcro (arici) de perete si daca plutesti, te impingi usor, altfel zbori in capatul celalalt al navei.

Nevasta lui nu este un „space groupie”. Cand el era in spatiu, o intrebau colegii de birou despre zbor si ea spunea sec „intrebati-l pe el; revine intr-o saptamana”. Protocolul spune ca familiile astronautilor trebuie sa fie prezente la lansare si la aterizare, in caz de accident sa nu fie expuse asaltului mediatic. Doamna Bluford n-a fost deloc incantata sa fie acolo de patru ori. Intr-unul din mesajele trimise prin internet catre sotul sau, in spatiu, i-a spus simplu ca au venit de la deratizare, caci au in casa termite. Asta in timp ce la el ziua si noaptea durau cate 45 de minute.

Dupa nenumarate incercari (ba nu era program, ba erau nori, ba era aglomerat, ba uitam…), am fost la Observator. Am vazut luna marita de 208 ori. Am vazut planeta Saturn si satelitul Titan. Am vazut un colt mic de oras de sus. Daca pana acum n-am reusit, este clar meritul lui, al domnului presedinte :P.

Mai jos, poza tip „iocu” cu Guion Bluford; fotograf: Ionut Titulescu.

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: